Op 28 november jl. werd de koffieochtend van het Stadsdorp bezocht door twee ‘praktijkondersteuners’ die werkzaam zijn in gezondheidscentra van Zuidoost: Klein Gooioord en Venserpolder. Lees hieronder waarvoor je een praktijkondersteuner kunt inschakelen.

Een ‘praktijkondersteuner huisartsen’ (poh) is een ervaren zorgverlener, toegevoegd aan een huisartsenpraktijk. Op vier gebieden zijn praktijkondersteuners werkzaam:  1 somatiek (lichamelijke problemen), 2 ouderen, 3 psychische problemen, 4 welzijn (maatschappelijk werk, financiële hulp).

In de gezondheidscentra in Zuidoost zijn ‘praktijkondersteuners ouderen’ toegevoegd om het langer thuis wonen zo plezierig mogelijk te maken. Zij brengen dan in kaart waar de betreffende persoon behoefte aan heeft. Het kan daarbij om van alles gaan: betere mobiliteit, boodschappen doen, hulp bij het huishouden, problemen oplossen met medicatie, incontinentie, voeding, vallen, meer contact in de buurt, bed ophogen, thuiszorg inschakelen, hulpmiddelen in huis, problemen om via internet ‘huisarts dichtbij’ en e-consult met je arts te communiceren, ergotherapie inschakelen, fysio, geheugentest afnemen, dementie, depressie, of dagbesteding.

Het verhaal van de twee praktijkondersteuners was helder en duidelijk: Gaat het minder met je gezondheid? Heb je vragen over aanpassingen in huis of heb je hulp nodig? Ga naar je huisarts! Deze kan een praktijkondersteuner inschakelen. De praktijkondersteuner is goed op de hoogte van de vele mogelijkheden in de nabije omgeving om problemen die samenhangen met de ouderdom te verlichten. Zij zoeken de juiste personen en instanties bij je vragen en behoeften.

Ben je niet meer in staat om naar je huisarts te gaan, dan kun je thuis bezocht worden door een praktijkondersteuner. Door zo’n huisbezoek ziet een praktijkondersteuner tevens de huiselijke omgeving. De praktijkondersteuner handelt in nauw contact met de huisarts.

Een probleem kan ook gesignaleerd worden door een familielid of anderen, de assistent van de huisarts, een tandarts. Zij kunnen de huisarts inschakelen en daarmee een praktijkondersteuner.  

Tot slot nog enkele algemene tips voor de ouder wordende mens:

  • Om gezond oud te worden is het devies: gezond eten (eiwitten) en veel bewegen.
  • Het is goed om met de huisarts een gesprek te voeren over je levenstestament. Maak wel een 'dubbele afspraak’.
  • Wachttijden bij een verpleegtehuis zijn lang: je moet een indicatie hebben, er is allerlei informatie nodig, misschien moet er een casemanager psychiatrie ingeschakeld worden; bij lage indicatie is de wachttijd langer; eventueel zorg in thuissituatie uitbreiden. Ook hier geldt dat je bijtijds stappen moet ondernemen.
  • De brochure: Samen Beslis Hulp. Op weg naar een betere gezondheid. Dit is een vragenlijst als voorbereiding op je gesprek met een zorgverlener. Te vinden op de website: Samen Beslis Hulp (van Vilans; in het zoekveld tik je op je computer of mobiel: samen beslis hulp).
  • Voor het beter inrichten van je huis in verband met medische problemen: ga naar Advanced Care Planning.

Dank aan Gerrie Toebast voor het verslag van de bijeenkomst.